sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Posliinimassaa

Ensi viikon ohjelmassa on pienten kerholaisten kanssa massatöitä, joten tein valmiiksi posliinimassaa. Sen kun täytyy olla vähintään 8h jääkaapissa ennen työstämistä, eikä alkuviikosta taaskaan ole välttämättä aikaa moiseen hommaan. Lisäksi ajattelin, että onpahan tarvittaessa aikaa keksiä varasuunnitelma, ja toinen massa. Posliinimassa saa nimen ilmeisesti siitä, että esineet on kuivuttuaan hieman läpikuultavia. Kuulemma, itse en ole vielä kokeillut. Massan ei pitäisi myöskään helposti tarttua käsiin, ja jos tarttuu, niin perusvoidetta tai vauvaöljyä vaan käsiin :)

Niin, ohje :)
Tästä tulee n.340g massaa

2dl liimaa (esim. Eri Keeper)
2dl maissitärkkelystä (Maizena)
2rkl vauvaöljyä
2rkl etikkaa
0,5dl vettä

1. Mittaa kaikki aineet MIKRONKESTÄVÄÄN ASTIAAN (sellaiseen, jota ei enää käytetä ruoan laittoon, kun tulee tuota liimaa). Sekoita tasaiseksi (pienet paakut ei haittaa, ne saa tasoitettua myöhemmin). Jos värjäät koko massan, niin tässä vaiheessa voi lisätä nestemäistä ELINTARVIKEVÄRIÄ. Tai myöhemmin pienempiin eriin.
2. Laita astia mikroon ja lämmitä massaa 30-40 sekuntia (n. 700w). Ota pois mikrosta ja sekoita. Laita takaisin ja lämmitä vielä 30-40 sekuntia. sekoita taas. Lämmitä vielä kerran 20-30 sekuntia. Mulla oli 30+30+20 sekuntia. Nyt massa on aika paksua, sellainen hankalasti sekoitettava möykky. Mikroissa on eroja, mutta alussa massa täytyy saada kuumenemaan, eikä sekoitusvaiheessa saa jäähtyä liikaa. Ole siis aika nopea.
3. Suojaa LEIKKUULAUTA kauttaaltaan TUOREKELMULLA. Suojaa kätesi SUOJAKÄSINEILLÄ, levitä leikkuulaudan pintaan ja käsiisi KOSTEUSVOIDETTA.
4. Ota massa käsiisi ja vaivaa sitä alustalla kuten leipätaikinaa. Massan pitäisi vaivaamisen ja jäähtymisen myötä muuttua tasaiseksi ja vähemmän tarttuvaksi. Lisää maissijauhoja, jos massa vielä tarttuu. Vaivaa massaa kunnes se on tasaista eikä enää tartu käsiin eikä alustaan, ja on vähän jäähtynyttä.
5. Tässä vaiheessa massan voi jakaa osiin, ja värjätä nestemäisillä elintarvikeväreillä.
6. Kääri massa tiukasti kelmuun, ja laita vielä muovipussiin. Anna olla jääkaapissa vähintään 8h ennen työstämistä.

Valmiit tuotokset voi kuivata huoneenlämmössä, tai uunissa 50-70 asteessa luukku hieman raollaan. Kuivuessaan massa kutistuu noin 15%. Paksummissa kuivuminen voi kestää useamman päivän, ja paksummat osat jäävät kuivuttuaankin hieman joustaviksi. Tuonne kommentteihin kirjoitinkin, lisään tännekin, että jos teokset maalaa kuivumisen jälkeen, niin niistä täytyy huuhdella ylimääräinen öljy pois. Lämpimällä vedellä siis, että lähtee :)

Ohje on Taika-lehdestä 2/2014. Vähänkö odotan, että pääsee kokeilemaan! HUOM! Massa haisee tekovaiheessa aika pahalle, allergisten ja astmaatikkojen kannattaa ehkä käyttää jotain suojaa.

Ja vähänkö odotan tämän kuukauden viimeistä viikonloppua, joka on vapaa! Ei töitä, eikä kursseja. Sitten voin olla vaikka näin, kuten Silli :)

Päivälepoa <3
PS: Seuraava päivä. Massat, joita minä tein siis kaksi satsia, ovat olleet yli 8h jääkaapissa. Toinen on kovempi kuin toinen. Haisee liimalle, mutta on äärimmäisen helppoa muotoiltavaa! Vielä tässä vaiheessa voi maissijauhoa mukaan sotkea (pieniin massaeriin helpompaa), jos massa on liian löysää. Luulin tuon toisen menneen liian kovaksi, mutta käsissä se hieman sulaa ja pehmenee. Liian kovan massan voi pelastaa sekoittamalla sen pehmeämpään massaan. Ainakin sellainen nyrkkiin sopiva pala on helppo vaivata yhteen :)

5 kommenttia:

 1. Ihan huippu ohje!! Nappaan tän meille töihin ens viikolle, loistavaa!!! Onko toi pakko olla vauvaöljyä vai käyköhän siihen muu öljy mitenkään? :) Kun eikös siinä paljon oo luonnollista öljyä....:D don´t know ;) Ja toi kisujen taito ottaa rennosti ❤ Ihanaa sunnuntai iltaa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä pohdin tänään, että jos käyttäis vaikka ruoka- tai oliiviöljyä, niin kypsyykö se mikrossa tuon maissijauhon kanssa jotenkin toisella tavalla...

   Poista
 2. Niinpä! :) En tiedä, öljyn tarkoitus on kai vaan estää tarttuminen. Muuten, jos teokset maalaa, niin kuivumisen jälkeen ylimääräinen öljy pitää ensin huuhtoa pois. Tuntui kivalta käsissä jo tuossa vaiheessa:) Niin, ollapa joskus päivä kissana. Kiitos, samoin ♥

  VastaaPoista
 3. Tää täytyy ens viikolla kokeilla, kun sopiva ryhmä paikalla.Kiitos taasen ideoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihanaa! 0-2lk ryhmä oli tänään massaa muovailemassa, onnistui tosi hyvin, vaikka massa tosiaan haisee liimalle... Kuivuttuaan ei enää haise. Osa massasta kannattaa pitää tiiviissä rasiassa, tai pussissa odottamassa, sillä kuivuu aika nopeasti jo vähän sillä aikaa kun tekee. Silikonimuoteilla onnistui hyvin, samoin pikku muoteilla, leimasimilla koristellen ja ihan vaan vapaasti muovaillenkin :) Osa paineli tai pyöritteli pintaan pieniä helmiä, saa nähdä miten pysyy.

   Poista