torstai 16. tammikuuta 2014

Silmukointi neulomalla

On sitten paljon helpompaa kuin silmukointi neulan avulla! En edes ymmärrä tuon opittuani, miksi joku sen edes haluaa sen neulan kanssa tehdä... Ehkä joku on sen tajunnut helpommin, minulle tuotti vaikeuksia ne "kuten neuloisit nurin" -kohdat. Miten, täh? Ehkä tein sen oikein, mutta tuntui, etten tehnyt. En tosin tiedä, onko tämä neulomalla tehty enää virallisesti silmukointia, mutta jälki on saman näköistä, kuin neulan avulla silmukoinnin lopputuloksen PITÄISI olla.

Olin tuon koko silmukoinnin unohtanut, viimeksi olin Artesaaniopintojen aikaan neulomiskurssilla sitä kokeillut. Nyt sydämiä tehdessä tekniikka osui taas eteen, ja täytyy sanoa, että ensimmäisissä sydämissä se on enemmän tai vähemmän väärin tehty, tai ainakin huonosti :)

Silmukointi on siis tekniikka, jonka avulla kaksi kappaletta yhdistetään toisiinsa niin, että jälki muistuttaa neulottuja silmukoita, eikä saumasta tule paksua. Sitä voi käyttää sydänten lisäksi vaikkapa villapaitojen olkapäissä. Joku sukkaohjekin on olemassa, missä kärki päätellään silmukoimalla.

Neulomalla se tapahtuu siis näin:
Silmukat ovat kahdella puikolla, kolmatta puikkoa käytetään päättelemiseen. Pidä puikot vasemmassa kädessä, lanka taemman puikon oikeassa reunassa. 5+5 silmukkaa päätellessä olen katkaissut langan n. 20cm pituiseksi. Kiristele lankaa välillä, mutta älä vedä liian tiukalle.
1. Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, pudota se puikolta ja vedä lanka silmukan läpi. Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi, mutta jätä silmukka puikolle.
2. Neulo taemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, pudota se puikolta ja vedä lanka silmukan läpi. Neulo taemman puikon toinen silmukka nurin, vedä lanka läpi, mutta jätä silmukka puikolle.
Toista kohtia  1 ja 2 kunnes työssä on jäljellä kaksi silmukkaa. Neulo ne yhteen, pudota puikoilta ja vedä lanka läpi.
Päättele neulan avulla nurjalta puolelta (sydämissä olen päätellyt oikealta puolelta, mutta lanka kulkee tietenkin nurjalla puolella), samalla voi korjailla ja kiristellä mahdollisia löysiä silmukoita. Sydämethän voi myös kääntää nurin päättelyn ajaksi, tai kääntää nurjan puolen oikeaksi puoleksi :)

Silmukointimantrani kuuluu siis näin: Nurin edestä pudota-Oikein edestä jätä-Oikein takaa pudota-Nurin takaa jätä.

Alkuperäinen linkki tekniikkaan löytyy täältä. Mistä lie alkuperäinen englanninkielinen nimi, kitchener stitch, suomeksi kyökkipistot? Mutta eikun kokeilemaan!

19 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Puikoillahan tämä käy nopeamminkin ku mitä neulalla ja toisekseen... en tykkää nuista neulahommista ;)

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä. Ihanaa jos näistä kirjoituksista ja muista on välillä jollekin jopa hyötyä :) Minähän en edes tajunnut tuota neulalla tehtävää silmukointia oikein, ainakin lopputulos näytti sotkuisemmalta kuin neuloen tehty. Ja kaiken minkä voin neuloen liittää yhteen, teen neuloen :)

  VastaaPoista
 3. Täytyy kyllä sanoa, että ISO KIITOS! Mä taistelin eilisen päivän silmukoinnin kans ja yritin opetella sitä ohjeella, jos toisellaki. Jonkunlaisen sauman sain eilen, mutt nyt mä tän ohjeen kans sen vasta opin. Yes!!!!!!

  VastaaPoista
 4. Kiitos selkeästä ohjeesta! Enää en neulalla silmukoi minäkään! ��

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Tämä se on yksi elämän tarkoituksista: tiedon jakaminen!!! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos heleposti ymmärrettävästä ohojeesta! Oon viimemmäksi silimukoinu neulalla, mutta tämön kyllä kätevämpää ko oppi tuon mantran;) Varsinki magic looppina tehtyjen sukkien kärjen päättely oli heleppua ko voi vettää oottavan puikon silimukat kaapelille, eivät oo siinä puikolla tiukasti häirihtemäsä. Hyvähyvä!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta silmukointiin! Kuplalapasten ohjeessa oli päättely silmukoimalla. Joku aavistus oil ennestään asiasta, mutta... Onneksi huomasin selkeän ohjeesi ja sain lapasen kärjestä siistin. Waauu!!

  VastaaPoista
 8. Uskomaton juttu,kiitos!Ei neuloja enään.

  VastaaPoista
 9. Kiitos ohjeesta! Ei tosiaan tarvi enää neulaa :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaikille kommenteista, ja hyvä kun olen ollut avuksi :) Tekemisen iloa ja meininkiä tänäkin vuonna! :)

  VastaaPoista
 11. Kiiiiiiitos!!! Oli mennä järki tolla neulalla tekemiseen, tää on ihan huippu ohje! Kiitos!

  VastaaPoista
 12. Tuhannet, miljoonat kiitokset! Neulalla silmukointi ei vain mennyt jakeluun, mutta tämä meno!

  VastaaPoista
 13. Kiitos tästä ohjeesta. 😊 silmäneulalla kokeilin useaan kertaan oli liian vaikea. Tällä ohjeella tuli nätti jälki ja helppo tehdä.

  VastaaPoista
 14. Kiitos, hyvä ja selkeä ohje, tätä olen käyttänyt jo monta kertaa:)

  VastaaPoista
 15. Kiitos ohjeesta! Haastava tuo silti on,mutta selkeä ohje auttaa paljon.:)

  VastaaPoista
 16. Kiitos taas kaikille kommenteista :) Ihanaa kun voi olla avuksi ja hyödyksi. Tieto jakoon :

  Useamman kerran kun tekee, noin sitten tämä tekniikka sujuu jo ilman ohjeesta lunttaamista.

  Tekemisen iloa!

  VastaaPoista
 17. Hei. Löysin sun tolkun ohjeen, joka pelasti päiväni ja neuleeni👍. Tuhannesti kiitoksia.

  VastaaPoista
 18. Vihdoinkin ohje, joka on minunkin helppo ymmärtää ja muistaa, kiitos!

  VastaaPoista