perjantai 23. elokuuta 2013

Pikku tossut

Näitä pieniä on pyydetty tekemään, ihan tarkkaan en tiedä millaisia tarvitaan, joten olen tehnyt näiden tossujen lisäksi tavalliset sukat, lapaset ja pipon. Perinteisemän vauvan myssyn teen seuraavaksi. On sitten mistä valita :)

Mutta nämä vauvan tossut... Yksi asia, mitä inhoan neuleissa, on osien yhteen ompeleminen! Myönnän olevani yksi niistä, joilla on ollut keskeneräisiä töitä laatikoissa ja kaapeissa odottamassa osien ompelua. Näissä tossuissa sovelsin perinteisen perustossun ohjetta, missä neulotaan aina oikeaa ja ommellaan osat yhteen. En vaan voi käsittää, miksi niin täytyisi tehdä, kun sukkapuikoilla saa tehtyä tossun suljettuna neuleena.

Pienet tossut, mitkä on varmasti ensin suuret.
Tossuissa käytin Schachenmayr:n Extra Merino lankaa, ja 2,5mm sukkapuikkoja (koska oma käsialani ei hirveän tiukkaa ole).

OHJE:
 • Luo 36 silmukkaa sukkapuikoille, neulo suljettuna neuleena 2 oikein, 2 nurin joustinta 14 kerrosta.
 • Neulo seuraavat kerrokset oikein (sileää neuletta), neulo ensimmäisellä kerroksella jokaisen puikon 2 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen =32 silmukkaa. Neulo sileää 12 kerrosta.
 • Neulo seuraavaa kerrosta ensin 11 silmukkaa, jätä nämä silmukat odottamaan, ja jatka seuraavilla 10 silmukalla tossun päällistä edestakaisin neuleena oikein 18 kerrosta.
 • Neulo nämä 10 silmukkaa oikein, poimi päällisen reunasta 9 silmukkaa, neulo odottavat 22 silmukkaa oikein, ja poimi taas päällisen toisesta reunasta 9 silmukkaa =50 silmukkaa. Kerroksen aloituskohdaksi vaihtuu nyt päällisen ensimmäinen kulma.
 • Neulo näillä 50 silmukalla 10 kerrosta joka toinen kerros oikein,ja joka toinen kerros nurjaa neuletta. Poimitut silmukat kannattaa neuloa kiertäen.
 • Jatka päällisen 10 silmukalla pohjaa edestakaisin neuleena (aina oikein). Neulo aina kerroksen alussa pohjan reunimmainen ja edellisen puikon reunimmainen (ne odottavat silmukat) oikein yhteen. Eli siirrä odottava silmukka vasemmalle puikolle ja neulo 2 oikein yhteen. Jatka pohjaa näin kunnes kummallakin sivulla on 5 odottavaa silmukkaa (koko työssä yhteensä 20 silmukkaa). Siirrä ne 5+5 silmukkaa samalle puikolle.
 • Pyöräytä tossu nurinpäin (eli sisälle puikkojen välistä). Neulo ja päätä päällisen ja kantapään silmukat yhteen.
 • Sitten vaan päättelet langat, ja teet toisen tossun samalla tavalla.

6 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä on paras ja helpoin ohje minkä olen löytänyt netistä näille vauvan tossuille! :)

  VastaaPoista
 2. Minä en ymmärrä miten työ neulotaan loppuun kääntämisen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonpas tosiaan kirjottanut hassusti! Oikea ilmaisu lienee päättele neuloen. Eli kuten ylivetokavennus, mutta jatketaan koko silmukkarivi. Täytyypä korjata ohjetta...

   Poista
  2. Kiitos, nyt selvisi :)

   Poista
 3. Hei, kudotaanko tuossa ihan lopussa molemmat silmukat yhteen ja sitten ylivetokavennus? Eli kun puikoilla on ne kymmenen ja kymmenen ja työ on käännetty ni kudoin aina kaksi silmukkaa yhtäaikaa ja tein ylivetokavennuksen 🙈😁

  VastaaPoista